Java Akademi-Paket Kavramı

        Merhaba Arkadaşlar, Ben Erkam Emre DURSUN. Bu dersleri hazırlama amacım, sizlere Java'nın temellerini ayrıntılı bir şekilde öğretmek, Java ile neler yapabileceğinizi göstermek, okul derslerinizi desteklemek ve Java ile istekleriniz ve amaçlarınız doğrultusunda ürünler ortaya çıkarabilmenizi sağlamaktır. Bu derslerin diğer yüzlerce Java dersinden farklı olabilmesinin sebebi, ister metinler üzerinden, ister video üzerinden, isterseniz evde, okulda veya otobüs gibi bir çok yerden ulaşabileceğiniz mobil uygulamalar ile istediğiniz yerden ulaşabileceğiniz dersleri takip ve tekrar edebilmeniz aynı zamanda pratiğe dökebilmenizdir. Umarım faydalı olur, Teşekkürler.

Java'da Paketler


        Java programları paketlerden oluşur. Paketler bize sınıflar arasında bir hiyerarşi sağlarlar ve işlerimizi kolaylaştırırlar.

        Programımızı tek bir sınıf dosyası altında hazırlayabileceğimiz gibi, bu sınıfları bölümlere ayırarak, sınıflarımıza daha kolay ulaşabilir ve sınıflarımızı daha kolay düzenleyebiliriz. Paketler bu anlamda bize sistematik bir çalışma sağlarlar.

        Paketleri tanımlamak.

        Paket tanımlama işlemi package komutu ile olur.

         package arayuz;

        Örneğin bu bir paket tanımlama biçimidir ve paketin adı arayuz olarak belirlenmiştir. Paketin adına bakarak programımızın arayüzünün bu paketin içerisinde tanımlayacağını anlayabiliriz.

        Programlarımızda paket ve sınıf isimlerini anlayabileceğimiz şekillerde tanımlamamız hem bizim için, hem de programı birlikte yazdığımız ekip için işlerimizi kolaylaştıracaktır.

        Paket tanımlamaları her zaman sayfanın en üstünde yer alır.

        Eğer bir x paketinin içinde bir y paketi varsa, bu paketimizi x.y şeklinde gösteririz.


Paketleri Import Etme(Ekleme)


        Programları paketler halinde yazmanın bizim için çok daha iyi olduğunu biliyoruz. Bu paketler ayrı ayrı yazılsa da, paketlerin birbirinin sahip olduğu özellikleri kullanmaları gereklidir. Bir paketi başka bir paket içerisinde kullanabilmek için paketleri import etmemiz lazım.

        package arayuz;  şeklinde tanımladığımız bir pakette oluşturduğumuz bir sınıfı başka bir pakette kullanmak istiyorsak bu paketi import etmeliyiz.

        import package arayuz.*;

        Bu şekilde import yapma işlemini tamamlarız oluruz.


        Şimdi bir başka paketteki sınıfı çağırma işlemini yaparak ekrana paket çağrıldı yazan bir program yazalım. Burdaki her kodu ve her yapıyı anlamanız beklenmemektedir. Ancak paketin import edilmediğinde metodumuzu çağıramayacağımıza dikkat etmelisiniz. İşlemleri adım adım yaparak konuyu anlamaya çalışınız.

        1. Adım : İlk olarak yeni bir proje oluşturalım ve adı 'paket importu' olsun.

        2. Adım : Proje içerisinde 'anapaket' adında bir paket oluşturalım.

        3. Adım : 'anapaket' içerisinde main metodumuzun yer alacağı 'anasinif' adında bir sınıf oluşturalım.

        Java programlarımızda main metodu herzaman bir tane bulunmalıdır. Main metodu bizim programızın çalışmaya başladığı ve diğer paketlerin sınıfların bu metod içerisinden çağrıldığı yerdir.

        4. Adım : 'anasinif' kodlarını yazalım:

package anapaket;
import yazdirpaketi.*;
public class anasinif {

public static void main(String[] args) {

yazdirsinifi yazdir = new yazdirsinifi();

yazdir.yazdir();


}

}

        5. Adım : Aynı proje içerisine 'yazdirpaketi' adında yeni bir paket oluşturalım ve 'yazdirpaketi' içerisine de 'yazdirsinifi' adında bir sınıf ekleyelim.

        6. Adım : 'yazdirsinifi' kodlarını yazalım.

package yazdirpaketi;

public class yazdirsinifi {
public void yazdir() {
System.out.println("paket çağrıldı");
}

}

       7. Adım : 'anasinif'imizda yazdirpaketini import ettik. Eğer ki import etmeseydik programımız 'yazdirpaketi' adlı paketi dolayısıyla içerisindeki metodları okuyamayacaktı ve bu durumda programımız istediğimiz gibi çalışmayacaktı. Programı eksiksiz bir şekilde tamamlayınca çalıştıra bastığınızda paket çağrıldı yazısını görebilirsiniz. 

        

        Dersi takip ettiğiniz için teşekkürler, dersleri video olarak görmek isterseniz, aşağıda bıraktığım Youtube linkinde bulabilir, ve aynı zamanda android telefonlar için Google Play Store'da Java Akademi uygulamasını bulabilirsiniz. İyi çalışmalar dilerim.

Yorumlar

Popüler Yayınlar