Java Akademi-JDK Kurulumu ve Path Ayarları

        Merhaba Arkadaşlar, Ben Erkam Emre DURSUN. Bu dersleri hazırlama amacım, sizlere Java'nın temellerini ayrıntılı bir şekilde öğretmek, Java ile neler yapabileceğinizi göstermek, okul derslerinizi desteklemek ve Java ile istekleriniz ve amaçlarınız doğrultusunda ürünler ortaya çıkarabilmenizi sağlamaktır. Bu derslerin diğer yüzlerce Java dersinden farklı olabilmesinin sebebi, ister metinler üzerinden, ister video üzerinden, isterseniz evde, okulda veya otobüs gibi bir çok yerden ulaşabileceğiniz mobil uygulamalar ile istediğiniz yerden ulaşabileceğiniz dersleri takip ve tekrar edebilmeniz aynı zamanda pratiğe dökebilmenizdir. Umarım faydalı olur, Teşekkürler.

JDK KURULUMU

        Java programlarını çalıştırabilmemiz için JDK'ya sahip olmamız gerektiğini belirtmiştik.

        JDK'yı makinemize kurmak için ihtiyacınız olan tüm linkler aşağıda bulunmaktadır. Benimle birlikte beni takip ederek tüm işlemleri yapmanızı tavsiye ederim.

        İlk olarak JDK'yı indirmek için aşağıdaki linke tıklayıp sayfamıza gidiyoruz.

http://www.oracle.com/technetwork/java/javase/downloads/jdk9-downloads-3848520.html

        Bu sayfada işletim sistemimize uygun olan JDK versiyonun seçiyoruz. Bilgisayarınız 32 bit(x86) veya 64 bit olup olmadığına dikkat ederek uygun sürümü seçelim lütfen.

        İndirmeye başladığımız JDK'yı indirmesi bitince dosyayı indirerek yükleme aşamalarını tamamlıyoruz.



Artık Java ile yazılmış programlar geliştirmek için gerekli araçlara sahipsiniz. Şimdi İndirdiğimiz JDK ile ilgili PATH ayarını yapalım.

JAVAC KOMUTU

        Javac derleyicisi Java kaynak kodlarını derleyerek byte code'a dönüştürür. Path ayarları ile javac derleyicisinin yolunu belirterek sorunsuz bir şekilde çalışmasını sağlarız. 

        Çalıştır'a girip cmd yazarak Windows Komut İstemi'ni çalıştıralım. Komut istemine java yazıp entera basınca karşımıza birkaç açıklama gelecektir ve bu Java'nın makinemize yüklü olduğunu gösterir. Şimdi ise aynı yere javac yazıp entera basalım. Aşağıdaki gibi javac komutunun tanımsız olduğunu göreceksiniz.




PATH AYARLARI

        Path ayarları yapmak için aşağıdaki adımları sırasıyla izleyiniz.

        Bilgisayarım'a sağ tıklayın. Özellikler>Gelişmiş Sistem Ayarları>Gelişmiş>Ortam Değişkenleri şeklinde adımları takip edin.


        Kullanıcı değişkenleri kısmında Yeni butonuna basarak JDK'nın kurulu olduğu dizini girmeniz gerekiyor. Örnek:

        Değişken adı      :  path
        Değişken değeri : C:\Program Files\Java\jdk1.8.0_131\bin

        Path ayarlarımızı bu şekilde tamamlamış oluyoruz.

        Dersi takip ettiğiniz için teşekkürler, dersleri video olarak görmek isterseniz, aşağıda bıraktığım Youtube linkinde bulabilir, ve aynı zamanda android telefonlar için Google Play Store'da Java Akademi uygulamasını bulabilirsiniz. İyi çalışmalar dilerim.

Yorumlar

Popüler Yayınlar