Fizik Akademi- Ölçüm Standartları

        Merhaba arkadaşlar, be Erkam Emre DURSUN. Bu dersleri hazırlama amacım, sizlere Fizik'in temellerini ayrıntılı bir şekilde öğretmek, öğretirken evrenin kanunlarını ve sırlarını birlikte keşfetmek, okul derslerinizi desteklemek, Fizik ile neler yapılabileceğini göstermek ve bilim adamı olma yolunda sizlere minik bir yol göstermektir. Bu derslerin bütünü videolardan, metinlerden ve mobil destekli uygulamalardan oluşmaktadır. Tüm bunları kullandığınızda öğrendiklerinizi pratiğe dökebilmek ve programlarla sanal ortamda veya evinizde/laboratuvarınızda deneyler ve gözlemler yapabileceğiniz ortamlar kurmanıza yardımcı olacağım. Umarım faydalı olur, teşekkürler.

Neden Standartlara İhtiyaç Duyarız?


        Boyunuzun kaç santimetre, iki şehir arası kaç kilometre, bir dersin kaç dakika olduğu gibi sorularını herkesin anlamlandırabileceği bir şekilde cevaplayabiliriz. Bu soruların cevaplarının herkes tarafından aynı şekilde anlamlandırabilmesi ve işlerin bu şekilde düzenlenmesi en temel ihtiyaçlarımızdan biridir. Bu anlamlandırabilmeyi yapabilmek için insanlar bazı kavramlar ve standartlar üretmiştir. Örneğin zaman kavramı okuldaki derse öğretmen ve öğrencilerin aynı anda yetişebilmesi için saat ve dakika standartına eşittir. Üretilen cisimleri doğru boyutlarda üretebilmek için metre kavramı kullanılmaktadır. Bu standartlara neden ihtiyaç duyarız sorusunun cevabı oldukça fazladır bu yüzden bu kavramların önemini anlamak için bu soruyu bu temel uzunluk, zaman, kütle standartları olmazsa dünyamızda ne gibi sorunlar yaşanırdı diye soralım ve ortaya çıkan tablodaki kaosu düşünerek hayatı bu ölçüm standartları olmadan aklımızda resmedelim.

        1960 yılında Uluslararası Bilim Kurulu, uzunluk, zaman, kütle gibi temel büyükleri bir standart hale getirerek metrik sistemin kullanılmasını kararlaştırdı. Bu yeni sisteme SI(Uluslararası Sistem) adı verildi. SI Birim Sistemine göre, uzunluk birimi metre, zaman birimi saniye, kütle birimi kilogram, sıcaklık birimi Kelvin, elektirk akımı Amper, aydınlatma şiddeti kandil ve madde miktarı mol olarak belirlenmiştir.


Uzunluk

        Uzunluğun birimi olan metrenin bir tanımı olmalıydı. 1 metre denildiğinde her ölçüm aleti 1 metreyi bir standarta göre en doğru şekilde belirlemeliydi. Örneğin 1 metre, 1970'lerde kripton-86 lambasının yaydığı turuncu-kırmızı ışığının dalga boyunun 1650763,73 katı olarak tanımlanıyordu. Günümüzde ise 1983 yılında yapılan yeni tanımlama ile 1 metre(m), ışığın boşlukta 1/299792458 saniyede aldığı yol olarak belirlenmiştir.

Zaman

        Zaman günümüzde en çok kullanılan büyüklüklerden biridir ve birimi saniyedir. Saniye 1967 yılında alınan bir kararla atom saatleri ile ölçülmeye başlanmıştır. Bu atomik saatler kullanılarak sezyum atmonun karakteristik frekansı kullanılarak saniye belirlenmiştir. Bir saniye sezyum-133 atomunun 9192631770 defa titreşim yapması için geçen zamandır.

Kütle

        Kütlenin birimi kilogramdır. 1 kilogram platin-iridyum alaşımından yapılma 3,9 cm çapında ve 3,9 cm yüksekliğinde olan bir silindire göre tanımlanmıştır.

Onluk Kuvvetler

        Her ne kadar uzunluk, zaman ve kütlenin büyüklükleri ölçülmüş olsa da, bazı ölçümlerde bu değerler bizim için oldukça büyük kalırken, bazı ölçümlerde oldukça küçük kalmaktadırlar. Bu durumda daha doğru ölçümler yapabilmek ve ölçüm sonuçlarını daha iyi ifade edebilmek için büyüklükleri onluk katlar ile ifade ederiz. Bu onluk kuvvetler aşağıdaki tablodaki gibidir.


Yorumlar

Popüler Yayınlar