Fizik Akademi-Klasik Fizik ve Modern Fizik

        Merhaba arkadaşlar, be Erkam Emre DURSUN. Bu dersleri hazırlama amacım, sizlere Fizik'in temellerini ayrıntılı bir şekilde öğretmek, öğretirken evrenin kanunlarını ve sırlarını birlikte keşfetmek, okul derslerinizi desteklemek, Fizik ile neler yapılabileceğini göstermek ve bilim adamı olma yolunda sizlere minik bir yol göstermektir. Bu derslerin bütünü videolardan, metinlerden ve mobil destekli uygulamalardan oluşmaktadır. Tüm bunları kullandığınızda öğrendiklerinizi pratiğe dökebilmek ve programlarla sanal ortamda veya evinizde/laboratuvarınızda deneyler ve gözlemler yapabileceğiniz ortamlar kurmanıza yardımcı olacağım. Umarım faydalı olur, teşekkürler.

Fiziğin Dönemleri


        Günümüzde fizik denince aklımıza klasik ve modern fizik kavramları gelmektedir. İsimlerinden anladığımız üzere klasik fizik daha eski dönemlerdeki fiziksel buluş, teori ve kanunları kapsarken, modern fizik günümüzdeki buluş ve teorileri kapsamaktadır. Klasik fizik 1900'lerden öncesine ait fizik için kullanılan bir terimken, 1900'lerden sonrası için modern fizik terimi kullanılır. 1900'lerde yapılan buluş ve ortaya atılan yeni teorilerde klasik fizik hesaplamalarının yeterli açıklama getiremediği görülmüştür. Ortaya atılan farklı teoriler, ve benzer olayların farklı formullerle açıklanabilmesi modern fizik teriminin ortaya çıkmasına sebep olmuştur.

Klasik Fizik


        Klasik fizik zamanlarında mekanik, termodinamik, elektromanyetizma ve optik gibi alanlarda oldukça büyük gelişmeler yaşanmıştır. Ortaya atılan birçok varsayım teori ve kanunlar bu alanlarda oldukça sık kullanılmaktadır. Klasik fizik ile ilişkilendirilmiş en büyük isim Isaac Newton(1642-1727)'dur. Isaac Newton günümüzde birçok alanda hala geçerliliği olan hareket yasalarını bularak birçok cismin hareketlerini hesaplayabilmiştir. Kullanılan bu formüller ile cisimlerin hareketleri hesaplanabilirken, 1900'lerde atom altı parçaçıkların ve ışık hızına yakın bir hızda hareket eden cisimlerin incelemelerinde Newton'un bu yasaları sonucunda ortaya çıkan hesaplamalar tutarsız ve yetersiz kalmıştır. Bu süreçten sonra ortaya modern fizik çıkmıştır.

Modern Fizik


        Klasik fiziğin açıklamakta yetersiz kaldığı noktalarda, modern fiziğe başvurulur. Modern fizik ile yeni teoriler kullanarak ışık hızına yakın hareket eden cisimler üzerinde doğru hesaplamalar yapılabilir. Modern fizik Atom fiziği, kuantum fiziği, katıhal fiziği gibi alanlarda daha kullanılır ve daha geçerli teorilere sahiptir. Modern fizik dendiğinde ise akla gelen isimlerden biri Albert Einstein(1879-1955)'tır. Einstein 1900'lerde geliştirdiği özel görelilik(rölativite) teorisi ile, klasik fizik kanunlarının açıklayamadığı ışık hızına yakın hızlarda hareket eden cisimlerin hareketlerini açıklayabilmiştir. Modern fizik hesaplamaları günümüzde uzay hesaplamalarında, devre entegrelerinde, gps konum hesaplamalarında, yüksek hızlarda çalışabilen bilgisayarlarda ve tıp alanında birçok yerde kullanılmaktadır.

        Dersi takip ettiğiniz için teşekkürler, dersleri video olarak görmek isterseniz, aşağıda bıraktığım Youtube linkinde bulabilir, ve aynı zamanda android telefonlar için Google Play Store'da Fizik Akademi uygulamasını bulabilirsiniz. İyi çalışmalar dilerim.

Youtube Dersleri:

Google Play Fizik Akademi: 
        

Yorumlar

Popüler Yayınlar