Fizik Akademi-Fizik ve Alt Alanları

        Merhaba arkadaşlar, be Erkam Emre DURSUN. Bu dersleri hazırlama amacım, sizlere Fizik'in temellerini ayrıntılı bir şekilde öğretmek, öğretirken evrenin kanunlarını ve sırlarını birlikte keşfetmek, okul derslerinizi desteklemek, Fizik ile neler yapılabileceğini göstermek ve bilim adamı olma yolunda sizlere minik bir yol göstermektir. Bu derslerin bütünü videolardan, metinlerden ve mobil destekli uygulamalardan oluşmaktadır. Tüm bunları kullandığınızda öğrendiklerinizi pratiğe dökebilmek ve programlarla sanal ortamda veya evinizde/laboratuvarınızda deneyler ve gözlemler yapabileceğiniz ortamlar kurmanıza yardımcı olacağım. Umarım faydalı olur, teşekkürler.


Fizik ve Alt Alanları


        Fizik, evrenin temel prensipleri ile ilgilenir ve diğer birçok bilim dalının temelini oluşturur. Fizik maddelerin birbirileri ile etkileşimi inceler, doğanın temel kanunlarını araştırır, deney ve gözlemlerle bilgilerin ve değişkenlerin doğruluğu ve yanlışlığı kanıtlanabilir şekilde matematiksel ifadelere döker. Çevremizde sayamayacağımız kadar çok gerçekleşen olayların sebep sonuç ilişkilerini anlamlandırabilmek, bu olaylar sonucunda doğru soruları sorabilmek ve evrenin sırlarını ve sınırlarını keşfedilmek fiziğin amaçlarından birisidir. Bilim adamlarının(kendini doğayı keşfetmeye adamış olan insanların) bu sırlara karşı büyük bir merakla günümüze kadar birçok araştırmalar yapmış ve bu araştırmaların sonucuyla bizlere bıraktıkları bu mirası öğrenmek, geliştirmek ve geleceğe yeni miraslar bırakmak bizlerin en büyük hazlarından biri olmalıdır. 

      Fizik daha kolay anlamlandırılması, öğrenilmesi ve üzerine doğru şekilde vakit harcanabilmesi için sistematik alanlara bölünmüştür. Fiziği inceledikleri ve uğraştıkları alanlara göre 5 temel bölümde sınıflandırabiliriz.


        1) Klasik mekanik, sahip olduğu hızı, ışık hızına göre oldukça küçük olan ve kapladıkları alanlar bakımından atomlara göre oldukça büyük olan cisimlerin hareketleri ile ilgilenir.

        2) Rölativite, ışık hızına yakın olan cisimlerin hareketlerini araştırır.

        3) Elektromanyetizma elektrik, manyetizma ve elektromanyetik alanların davranışlarını inceler.

        4) Kuantum mekaniği, hem makro hem de mikro parçacıkların davranışlarını teoriler ile açıklamaya çalışır ve inceler.

        5) Termodinamik, enerji, ısı, sıcaklık, iş gibi terimlerin ve bir çok parçacığı istatistiksel olarak inceler.

        Fizik, bugün baktığınız gördüğünüz ve duyduğunuz her şeyin içerisinde vardır. Suyunuzun yeterli sıcaklıkta ısınmasından, bilgisayarınızın çalışmasına, yağmur yağmasından, çekilen uzay fotoğraflarına kadar her alanda fizikten yararlanılır. Unutulmaması gereken şey, Fizik sadece mühendislere veya öğrencilere değil, onu öğrenmeye kendini adamış herkese sırlarını açmaya hazırdır.

        Dersi takip ettiğiniz için teşekkürler, dersleri video olarak görmek isterseniz, aşağıda bıraktığım Youtube linkinde bulabilir, ve aynı zamanda android telefonlar için Google Play Store'da Fizik Akademi uygulamasını bulabilirsiniz. İyi çalışmalar dilerim.

Youtube Dersleri:

Google Play Fizik Akademi: 

Yorumlar

Popüler Yayınlar